Venecija je čaroban grad koji vole pisci, umjetnici i pjesnici iz cijelog svijeta. Čak je i ime grada očaravajuće. Ovaj jedinstveni i šarmantni grad na vodi ima dugu povijest, no okrenut je i budućnosti te predstavlja most između Istoka i Zapada.
Venecija je jedinstvena i po svojoj kuhinji. Naravno, važno je znati kamo otići. U Veneciji se možeš izgubiti i otkriti skrovita mjesta, daleko od uobičajenih turističkih pravaca. Kako biste se snašli i mogli uživati u gradu, morate biti mirni i strpljivi. Šetajući mostovima, pokraj kanala i usidrenih brodova, možete tako naići na neočekivanu mirnu oazu u kojoj se možete opustiti neposredno pokraj prometnih kala, uskih ulica koje daju pečat gradu-laguni ili osamljenih malih venecijanskih trgova – campiellos.
U Veneciji možete naći mjesta prikladna za convivium (bankete) i živjeti u starim palačama koje su pripadale plemićkim obiteljima ili pak u starim zanatskim radionicama. Grad obiluje povijesnim lokacijama koje sa suvremenim dizajnom koegzistiraju u skladnom suživotu. Neka tradicionalna venecijanska jela, poput slavnog jela sarde in saor – srdele u marinadi od luka, nastala su kao posljedica potrebe za konzervacijom hrane još u doba Mletačke republike (Serenissima Repubblica di Venezia) kada su korištene razne tehnike kako bi se hrana mogla sačuvati na brodovima. Riblji specijaliteti glavni su aduti venecijanske kuhinje: bakalar, sipa, ljuskavci i školjke.
Posebni rituali ustaljivali su se u Veneciji godinama, poput aperitiva, koji je puno više od happy hour dijela dana: Bacari obilazak uključuje male gostionice ili barove u kojima se može popiti čaša vina ili vrlo popularni Spritz, koktel s malim udjelom alkohola, Camparijem i sodom ili Aperol s proseccom, sve uz cicchette (venecijanske zalogaje), predjela općepoznata pod nazivom stuzzichini (zalogajčići). Tijekom aperitiva naučit ćete puno o mjestima, ljudima i životnim stilovima.
Destinacije odabrane za ovaj obilazak krasi kvalitetna hrana i priče o restoranima i njihovim vlasnicima; ljudima koji strastveno obavljaju svoj posao i koji su, u većini slučajeva, proputovali svijet i odlučili se zaustaviti upravo ovdje.
Buon Appetito!
Osteria Mascaron
Sipa alla veneta, špageti s jastogom, maltagliati tjestenina s grancigulom, riba sa žara – neki su od specijaliteta koje treba kušati u gostionici Mascaron. Očekujte dnevnu ponudu najsvježijih plodova mora iz lokalnog ulova, ukusnu domaću tjesteninu, crnu tjesteninu (s crnilom od sipe), povrće sa žara kao predjelo i panna cottu za desert. Gostionica Mascaron stara je taverna, samo dvije minute udaljena od Trga svete Marije Formose, koja je zadržala staru tradicionalnu atmosferu. Iznad vrata zvonika ističe se maskeron, maska koja je postala simbol taverne koja se nalazi u Calle Longa.
Venecijanci su išli u gostionicu Al Mascaron početkom 20. stoljeća kada su gosti uglavnom bili radnici. Bila je poznata kao trgovina u kojoj su se preprodavala lokalna i južna vina i gdje su se posluživala jednostavna jela venecijanske tradicionalne kuhinje.
Nakon godina provedenih u Parizu, 1978. Gigi Vianello vratio se u Veneciju i odlučio preuzeti tavernu. Ambijent interijera taverne Al Mascaron ima primjese francuskog stila, a na starim venecijanskim podnim daskama stoje drveni stolovi. Originalne vitrine Art déco stila omogućuju promatraču letimičan pregled sačuvanih komada slobodno izloženih na zidovima i policama taverne. Prostor i stolovi mali su i može se dogoditi da večerate s drugim ljudima: umjetnicima, glumcima, slikarima ili običnim ljudima, od kojih svi žele ispričati neku priču. To je ležerna, topla i gostoljubiva lokalna venecijanska trattoria u kojoj se može uživati u nekim od najboljih tradicionalnih jela venecijanske kuhinje. Savršeno mjesto za lagani zalogaj ili obilni obrok. Preporuča se rezervacija.
Špageti Nero di Seppia
Za porciju je potrebno 150 g sipe
Očistite i razrežite sipu, pirjajte s lukom i malo češnjaka te kapljicom kratko prokuhanog bijelog vina. Zatim dodajte crnilo od sipe, kratko prokuhajte, dodajte tjesteninu, pirjajte s malo peršina i poslužite.
Caffè Centrale
Lijepo iznenađenje koje nudi mnoga jela i preplavljeno je turistima, Caffè Centrale, smješten je u središtu povijesnog centra Venecije pokraj kazališta La Fenice, u sklopu palače obitelji Cocco Molin, starog zdanja koje datira iz 1500. godine. Odražava duh lokala Caffè Concerto, još jednog odredišta na kopnu koje je postalo kultno. Zašto promijeniti nešto što funkcionira i dobrog je okusa? Vlasnik, Gigi Penello, ovdje nastavlja svoj put koji je započeo prije trideset godina.
Dizajn interijera moderan je; kristalni stolovi, lusteri od murano stakla i slike koje predstavljaju filmske i glazbene zvijezde.
Recepti se temelje na svježoj hrani pripremljenoj jednostavnim i inovativnim tehnikama. Na meniju se nalazi puno zanimljivih jela koja se temelje na novim načinima pripreme mesa i ribe: mekani pjenasti krumpir s kobasicom, file od govedine i guščja jetra (foie gras), tatarski biftek s hladnim prahom od gorušice ili pak slavni sladoled magnum posut suhim voćem i poslužen na štapiću. Poznati su im i zalogaji: Tonda classica, pita s tankom koricom, mozzarellom i cherry rajčicama, taggiasche maslinama i bosiljkom, Rotolone al peperoncino, vruće rolice od kruha s domaćom šunkom, mozzarellom, rajčicama, salatom, čilijem i crvenom šalšom (majonezom s kečapom i brendijem). Ne propustite izvrsne domaće deserte: npr. fragolatu sa sladoledom od grčkog jogurta i jagoda te svježim jagodama. Zaista izvrsno.
Campiello del Remer
Dvoje putnika, Emilio Farinon i Angela Cook, zaljubili su se i, opčinjeni Venecijom, odlučili otvoriti restoran u starom skladištu iz petnaestog stoljeća koje su preobrazili u predivnu tavernu. Campiello del Remer smješten je u središtu Venecije, blizu mosta Rialto, na Campiello Remer, poznatom po više tvrtki koje su u prošlosti proizvodile vesla za gondole. S malog trga možete se diviti prekrasnom pogledu na Canale Grande, koji uključuje dio mosta Rialto, palaču Camerlenghi, Campo dell’Erberia i dugačku zgradu Fabbriche Nuove.
Iako se poslužuje ručak i večera, ovo je idealno mjesto za aperitiv; ljeti možete pijuckati sjedeći na molu, a za hladnijih godišnjih doba sjediti na stolicama pokraj šanka. Lokacija je savršena, interijer rustikalan, a u isto vrijeme jako ugodan, poseban i različit, nevjerojatno lijep i romantičan. Pod od starih cigli, vrata iz Toskane, stari prozori, stare lampe i drvene stropne grede, drveni stolovi osvijetljeni lusterima – svaki je predmet restauriran. Izgleda kao mjesto susreta starih prijatelja iako ljudi koji navraćaju ili tamo rade dolaze sa svih strana svijeta: stari konobar je možda iz Venecije, glavni kuhar iz Pakistana, barmen iz Argentine...
Hrana je jednostavna i cijene su umjerene. U podne se nude bife obroci: riba, meso, povrće i juhe, koji se poslužuju uz vino i vodu. Svaki dan happy hour je od 17h do 19:30h, a poslužuje se Aperol/Campari Spritz, vino ili prosecco. Navečer glavni kuhar poslužuje riblja jela, meso sa žara i domaće deserte. Restoran nudi i glazbu uživo, uglavnom klasičnu glazbu ili blues.
Spritz
Spritz je poznati venecijanski koktel. Brzo se i lako napravi:
U čašu ulijte i pomiješajte jednu trećinu 1/3 svakog sastojka: 1/3 prosecca, 1/3 Aperola ili Camparija (za gorki spritz izaberite Cynar) i 1/3 mineralne vode. Ne zaboravite krišku naranče i maslinu.
Bacaro alla Vedova
Najbolje odredište za jeftinije obroke u Veneciji tipični su barovi naziva bacari. Naziv je izveden i iz imena Bakusa, rimskog boga vina. Venecija obiluje bacarijima – gotovo na svakom su uglu – pa slijedite primjer lokalaca i uživajte u neobičnim jelima u opuštenom ozračju; giro per bacari siguran je način na koji možete iskusiti pravu Veneciju. Bacari su zaštitni znak grada, kao i osteria u kojoj možete popiti un’ombra di vino (čašu vina) ili spritz uz cicchetti zalogaje. Tradicionalno mjesto je bacaro, tipični venecijanski bar jednostavno namješten drvenim stolovima i klupama, savršeno mjesto za opušteni obrok ili brzi zalogaj s prijateljima.
Venecijanski bacariji poslužuju tradicionalna lokalna mesna ili riblja jela. Možete kao cicchetti jesti sarde in saòr (marinirane srdele), baccalà mantecato (kremasti sušeni bakalar), folpeti (hobotnicu), okruglice od mesa ili ribe te prženu ribu. U ulici Strada Nuova naći ćete gostionicu Osteria Ca’ D’Oro, poznatiju kao Osteria Alla Vedova (Kod udovice), jedan od najstarijih gradskih bacarija namješten golim drvenim stolovima, u kojem možete uživati u nizu cicchetti zalogaja poput ukusnih polpettina, navodno najukusnijih mesnih okruglica u Veneciji. Najživlje je uz lokalno stanovništvo koje se okuplja oko mramornog šanka. Ako želite jesti u ovom restoranu, ne zaboravite unaprijed rezervirati; vrlo je teško naći mjesto.
Mesne okruglice alla vedova
Sastojci: mljevena govedina, mortadela, krumpir, češnjak, jaja, parmezan, krušne mrvice, peršin, sol i papar.
Stavite mljevenu govedinu u zdjelu. Skuhajte krumpire i zgnječite ih. Usitnite mortadelu i dodajte češnjak, parmezan, jaja, krušne mrvice (dosta, ali ne previše da okruglice ne bi bile hrskave), peršin, sol i papar. Pomiješajte sve sastojke, oblikujte okruglice i uvaljajte ih u mrvice. Pržite u dubokom ulju, bolje u fritezi. Okruglice tijekom prženja ne bi smjele dotaknuti dno.
ABC Quadri
ABC Quadri neformalan je restoran koji se nalazi na jednom od najljepših trgova na svijetu, na kojem se nalazi i Bazilika svetog Marka i muzej Correr. U prizemlju se možete diviti Trgu svetog Marka preplavljenom grupama turista te kušati tradicionalna venecijanska jela i neke kreacije glavnog kuhara Maxa Alajma, mladog europskog kuhara koji ima tri Michelin zvjezdice. U restoranu abc Quadri (abc je akronim od Alla Base della Cucina, tj. u osnovi kuhanja) možete kušati različite lokalne zalogaje zvane ciccheti: srdele s lukom, salatu od piletine, kuhana jaja s inćunima, kaparima i vlascem, okruglice od riže s mozzarellom i pesto umakom, pohane kobasice s palentom i kremom od bakalara.
Ležerni restoran poslužuje ručak, večeru i kasnovečernje zalogaje, a nalazi se u jednoj od najstarijih venecijanskih kavana. Elegantni interijer prizemlja ukrašen je iznimnom venecijanskom poliranom žbukom i velikim prozorima koji gledaju na Trg svetog Marka, omogućujući tako gostima pogled na jedno od najljepših mjesta na svijetu. Mènī nudi tradicionalna venecijanska i talijanska jela. Glavni kuhari Silvio Giavedoni i Denis Mattiuzzi u praksu provode Maxove kulinarske ideje, i pripremaju ih od visokokvalitetnih sastojaka. Što treba probati? Pomalo od svega, od jednostavnih špageta s umakom od rajčice do pržene ribe ili tatarskog bifteka. Ne zaboravite ostaviti mjesta za desert – definitivno za tiramisu – najpoznatiji desert u Italiji i svijetu. Tiramisu pripada kategoriji slojevitih kolača, poput trifle slastice. Originalnost tiramisua leži u sastojcima; likeru od jaja, kavi, mascarpone siru i keksima.
Lorenzo Gastronomia
Ako planirate živjeti u Veneciji što je prirodnije i autentičnije moguće, npr. u prijateljevoj kući ili unajmljenom stanu, i odlučite kušati tradicionalne talijanske proizvode, trgovina delikatesama Lorenzo Gastronomia pravo je mjesto za vas. Nalazi se u ulici Calle dei Fabbri, nekoliko koraka od Trga svetog Marka. Godine 1993. Lorenzo De Zorzi odlučio je preuzeti ovu trgovinu i udahnuti joj novi život. Zahvaljujući njegovoj strasti prema dobroj hrani i kvalitetnim proizvodima, ovo je mjesto tijekom godina postalo zaštitinim znakom delikatesnih trgovina u Veneciji.
Iako je malen, u Lorenzovom dućanu možete kupiti različite delikatese koje vlasnik pažljivo i brižno odabire: sir i šunku,vino iz talijanskih i stranih podruma, piva proizvedena u malim i srednjim pivovarama, mirisne umake za tjesteninu koji su dostupni u različitim oblicima te kavu i mlijeko. Možete kupiti i kozji sir, ovčji sir i vaccino iz regije Veneto, kao i iz drugih talijanskih regija. Nemojte zaobići culatello di Zibello (suhomesnate proizvode iz Zibella), lardo di Colonnata (sušenu slaninu sa začinskim biljem iz Colonnate), pršut iz Parme, pršut iz San Danielea te šunku iz Montagnane; savršene za ukusne zalogaje. Možete kupiti slavne tartufe iz Albe, paštetu od guščje jetre, divljeg lososa, svježi iranski kavijar, ikru cipla ili tune te birati između talijanskih, španjolskih i grčkih maslina. Nudi se i veliki izbor talijanskih vina, pjenušaca i šampanjaca, kao i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Brzi i nametljivi supermarketi oduzeli su nam zadovoljstvo kupovanja dobre hrane, no kod Lorenza možete iznova otkriti radost kupovanja.